Arhiviranje podatkov | Vebocom, Boštjan Žugman s.p.

Arhiviranje podatkov

Comments are closed

Arhiviranje podatkov je eden najpomembnejših procedur v vsakem podjetju. Žal, se še vedno veliko podjetij ne zaveda pomembnosti pravilnega izvajanja in preverjanja arhiviranja podatkov.

Vsako podjetje je specifično zasnovano, zato se je potrebno ustaviti in dobro premisliti kakšen princip ariviranja podatkov bo najboljši za vas. Pripravimo lahko različne scenarije arhiviranja. Arhiviranje podatkov se lahko izvaja dnevno, večkrat na dan ob določenih urah, ali samo del najpomembnejših podatkov, kot je recimo vaša baza podatkov SQL. Za arhiviranje podatkov obstaja veliko različnih programov med katerimi so nekateri tudi plačljivi, ali uporabimo program že vključen v novejših različicah Windows strežnikov. Na strežniškem nivoju, poskrbimo za varovanje podatkov informacijskega sistema z RAID polji in na zunanje diske, NAS sisteme ali druge lokacije preko internet ali intranet omrežij. V sodobnem času se vedno pogosteje uporabljajo aplikacije v oblaku.
Zakaj je arhiviranje podatkov pomembno:

Računalniki so zanesljivejši kot so bili kadar koli prej. Vendar diski se še vedno kvarijo in ostanete lahko brez vsega v trenutku.
Nepričakovano vas lahko napade računalniški virus.
Lahko vas oropajo in odnesejo dragoceno opremo in podatke.
Elementarne nesreče kot so udar strele, požar ali poplava…
Vsak računalnik ima tipko Delete (briši), ki jo lahko pritisnemo po pomoti in pobrišemo podatke.

Ob upoštevanju vseh teh dejavnikov je arhiviran podatkov nujno, tako v podjetjih kot doma. Saj tudi doma hranimo pomembne podatke, dokumente in fotografije.